Υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας

 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας. Ο Τεχνικός Ασφαλείας είναι σύμβουλος του εργοδότη και των εργαζομένων και σε γενικές γραμμές η αποστολή του είναι:
  • Nα επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισης και να επιβλέπει την εφαρμογή τους.
  • Να μεριμνά έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να τους καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους.
Επιπλέον του καθορισμού του Τεχνικού Ασφαλείας, ο κάθε εργοδότης έχει την υποχρέωση να έχει μια γραπτή εκτίμηση των κινδύνων στην επιχείρησή τους, την οποία και συντάσσει ο Τεχνικός Ασφαλείας. Στη γραπτή αυτή εκτίμηση κινδύνου γίνεται μια συστηματική εξέταση όλων των παραμέτρων κάθε διεξαγόμενης εργασίας και καταγράφονται:
  • Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές και βλάβες.
  • Κατά πόσο θα μπορούσαν να εξαλειφθούν οι πηγές κινδύνου και αν όχι, τι μέτρα πρόληψης και προστασίας εφαρμόζονται ή πρέπει να εφαρμοστούν.

Για τον καθορισμό των προσόντων του Τεχνικού Ασφαλείας και για τον υπολογισμό του χρόνου απασχόλησής του, οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες Α, Β, Γ (υψηλής, μεσαίας και χαμηλής επικινδυνότητας). Ο χρόνος απασχόλησης του Τεχνικού Ασφαλείας εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων και την επικινδυνότητα της επιχείρησης.